Met topscores tijdens observaties op Tokio-koers

De nominatie voor de afvaardiging van ‘een’ Nederlands team naar de Paralympische Spelen in Tokyo  voor de paradressuur, was al door het binnenhalen van de wereldtitel van het team tijdens het WK in Tryon in 2018 zeker gesteld.

Frank is al jaren een vaste waarde voor het team tijdens kampioenschappen en spelen. Echter moet hij elk jaar, voor elk kampioenschap, bewijzen dat hij ook dat jaar weer deel uit moet maken van het team dat uitgezonden wordt.

Dit jaar is het jaar van de Paralympische Spelen in Tokio en daarvoor zijn er in de paradressuur drie observatiewedstrijden door de bond (KNHS) uitgeschreven. Tijdens die wedstrijden moeten de sporters, die kans willen maken om uitgezonden te worden naar de spelen, laten zien wat ze waard zijn en welke scores ze kunnen rijden.

Twee van de drie observatiewedstrijden zitten er inmiddels op; het Nederlands Kampioenschap en een drie sterren internationale wedstrijd (CPEDI3*) in Peelbergen. Frank neemt met twee paarden deel aan de selecties, zodat hij mogelijk een reserve heeft in geval van een blessure.

Tijdens het Nederlands Kampioenschap in het weekend van 5 juni reed Frank zich met beide paarden in de top 5 en de finale kür op muziek wist hij met een score van 80,8% te winnen met zijn Alphaville NOP. Voor de Nederlandse titel kwam hij slechts 0.8% te kort op de nummer 1 en het duo won de zilveren medaille. Omdat je maar met één paard in de finale mag uitkomen, heeft Frank Guetta alleen op de eerste dag gestart.

Van 10 tot 13 juni stond CPEDI3* Peelbergen op het programma. Frank stond opgesteld voor het team met zijn Alphaville NOP en samen met collega ruiters Sanne Voets, Rixt van der Horst en Maud de Reu wonnen ze met ruime cijfers de landenwedstrijd waaraan 10 landen deelnamen. Ze verbraken hierbij zelfs bijna het wereldrecord dat momenteel in handen is van Amerika en wonnen voor Denemarken, Noorwegen en Duitsland. Het was de grootste internationale wedstrijd ooit in de para-dressuur en de rubriek waar Frank in uit komt grade V, kende meer deelnemers dan ooit.

Persoonlijk behaalden Frank en Alphaville NOP drie overwinningen op rij met klinkende scores (77,171% voor de teamtest, 76,429% voor de individuele proef en een persoonlijk internationaal record in de kür op muziek van 82%). Met zijn Guetta had hij in de eerste proef wat fouten waardoor een topscore achterbleef, maar reed hij de tweede dag naar een score van 75% en een 2e plek, waarmee hij bewees dat ook dit paard tot de absolute top behoort.

Deze wedstrijd was na het NK Dressuur de tweede observatiewedstrijd. De derde is op 16 juli in Schijndel. Dan zal de bondscoach gaan letten op vormbehoud, maar dat is Frank met zijn ervaring wel toevertrouwd.

Al met al, staan Frank en zijn paarden er goed voor in aanloop naar de spelen in Tokio en lijkt teamplaats binnen handbereik.