Voorbereiding, reis en quarantaine door de ogen van onze teamveterinair

Er kwam nogal wat bij kijken voordat Frank met zijn Alphaville NOP van start kon gaan in Amerika.

Teamveterinair Brenda Hoogelander hield een blog bij over haar belevenissen in aanloop naar het Wereldkampioenschap in Tryon. Uit deze blog is informatie gehaald voor dit bericht.

 

Afgelopen zomer waren er observatiewedstrijden Mannheim, Überherrn en tijdens het NK in Ermelo. Frank heeft in Überherrn en tijdens het NK zijn observatiewedstrijden gereden. Na afloop van het NK is het team dat Nederland zal vertegenwoordigen, bekend gemaakt.

Gedurende het seizoen zijn alle Nederlandse paradressuur paarden regelmatig gecheckt en is er bloed afgenomen. Naast algemene screening van de bloedwaarden, zijn tevens bloedmonsters verzonden naar Engeland voor doping controle en naar Amerika voor onderzoek op besmettelijke ziekten. Dit in verband met de import van de paarden. Tijdens de trainingsdagen op 24 en 25 augustus in Deurne zijn alle paarden hier klinisch gekeurd en tijdens de training geobserveerd. Ook is de door de Amerikanen verplichte behandeling tegen teken uitgevoerd en zijn alle paspoorten gecontroleerd. Voor import is niet alleen de vaccinatie tegen influenza verplicht, maar ook een basisenting tegen Rhinopneumonie.

Voor vertrek hebben de ruiters 60 dagen een logboek bij moeten houden waarin geregistreerd staat waar het paard geweest is. Daarnaast heeft het transport bedrijf Peden gezorgd dat alle paarden ontheffing hebben gekregen voor eventuele Piroplasmose. De dag voor vertrek is de NVWA bij stal ‘t Entmeer langs geweest voor identificatie, gezondheidscheck en controle van alle bovenstaande papieren. Op basis hiervan hebben zij export certificaten afgegeven. Alle verklaringen en certificaten zijn vervolgens door de KNHS geüpload in een centrale databank van de organisatie. Al met al een hele onderneming, alleen maar om de paarden Amerika in te mogen brengen.

 

Zaterdag 8 september is Alphaville NOP door Frank naar het vliegveld in Luik gebracht. Hier is het Horse Inn, een hotel voor paarden. Paspoorten en export certificaten werden ingenomen door Peden. Dit bedrijf is gespecialiseerd in vliegreizen voor paarden en was ook verantwoordelijk voor het transport van de paarden naar bijvoorbeeld Rio de Janeiro (Olympische / Paralympische Spelen 2016) en Kentucky (WEG 2010). In ruime boxen konden de paarden rustig de nacht doorbrengen.

De volgende ochtend was er om 6 uur een korte briefing voor alle dierenartsen en grooms die met de paarden mee reisden, waarna het laden begon. In iedere container worden 2 of 3 paarden getransporteerd. Heel rustig worden ze hierin gezet en vervolgens naar het vliegtuig gereden. 1 voor 1 worden de containers hierna aan boord gebracht.

In totaal vlogen er in het toestel van Alphaville NOP 53 paarden mee.

Onderweg krijgen de paarden hooi zoveel ze willen, wordt slobber met wortelen en appels gevoerd en krijgen de paarden regelmatig drinkwater aanboden. De reis verliep rustig en zonder problemen.

Na een vlucht van 9 uur landden de paarden en teamveterinair Brenda Hoogelander op Greenville Airport. Na een korte controle door de douane werden de paarden uitgeladen. 10 grote, glimmende vrachtwagens verzorgden vervolgens het transport naar het wedstrijdterrein, maar niet voordat er nogmaals bloedmonsters van de paarden waren afgenomen.

In kolonne werd het laatste uur van de reis naar Tryon gereden. De paarden werden rechtstreeks uitgeladen bij de quarantaine stallen. Deze bevinden zich op een apart en afgesloten gedeelte van het concoursterrein. 48 uur lang mochten ze deze stal niet verlaten. Samen met de groom van Rixt van der Horst zorgde Brenda ervoor dat de paarden regelmatig de benen konden strekken, stappend binnen het stallen complex, en voer en water kregen.

Ondertussen werden door de andere grooms de wedstrijdstallen gereed gemaakt. Onze stallen liggen mooi centraal en vlakbij de baan waar straks de wedstrijd verreden zal worden. Alle ruiters en dierenartsen verblijven in een hotel op zo’n 25 minuten van het wedstrijd terrein.

 

Na de 48 uur quarantaine zijn de paarden vanuit de quarantaine overgebracht naar hun permanente stallen. Ze zijn allemaal fit en de training kan van start gaan.