Sponsor in de spotlights: Fairfax

Zowel Alphaville NOP als Guetta hebben het geluk een eigen Fairfax zadel te hebben die speciaal voor ze op maat gemaakt is en regelmatig door Saddlefitservice Heleen Klumper wordt gecontroleerd en indien nodig aangepast.

Niets moet de prestatie van een paard in de weg staan. Sterker nog, de prestaties kunnen zelfs verbeteren door harnachement dat de vrijheid van je paard zijn beweging verbetert. Dit is ook de missie van Fairfax: de prestaties van je paard verbeteren door ons assortiment van wetenschappelijk bewezen zadels, hoofdstellen en singels.

Fairfax is een Engels bedrijf dat zich met name gespecialiseerd heeft in zadels die de het bewegingsmechanisme van je paard niet beperken. Vanessa Fairfax van Fairfax zadels gebruikt hiervoor een combinatie van het in kaart brengen van drukverdeling en biomechanische analyse van de gangen van het paard. Gedurende het ontwikkelingsproces van haar zadels, hoofdstellen en singels stonden het in kaart brengen van de drukverdeling en de biomechanische analyse voorop om de spullen nauwkeurig te beoordelen en ontwikkelen. Fairfax ontwikkelde ook hoofdstellen door middel van drukmetingen. Veel kennis en meetbare informatie is de grote kracht achter de uitrustingen die Fairfax maakt.

Meten = Weten!

Het team achter de zadels combineert in het ontwerp de expertises van internationaal rijdende professionals waaronder ook Frank, zadelpas-inzichten en technische kennis met twee decennia Engelse zadelervaring voor het maken van de zadels. De aanpasbare boom is een van de vele aanpassingsmogelijkheden die een professionele zadelpasser kan gebruiken om de perfecte pasvorm voor elk individuele paard te bereiken. Daarnaast onderscheiden deze zadels zich van andere zadels doordat ze zeer comfortabel zijn. De zit is fenomenaal zacht en de zadels geven een aangename steun zodat de ruiter optimaal in balans blijft. Het leer is zacht en van goede kwaliteit.

 

Frank rijdt met de Fairfax Garath Monoflap

De boom is verwisselbaar, waardoor het zadel eenvoudig aangepast kan worden als het paard verandert. Daarnaast kan ook voor de singelpositie gekozen worden om de voorste gesp van de singel te bevestigen aan de voorste of de middelste singelstoot om de beste stabiliteit op de paardenrug te krijgen.

Door het enkele zweetblad heeft de ruiter een veel directer contact met het paard. Het heeft een diepe zit en een grote wrong aan de buitenzijde, tevens zit het dieptepunt van de zit iets verder naar voor, de ruiter zit daardoor wat rechter en minder in “stoelzit”.

Door het verwisselen van het onderste gedeelte van het kussen aan de voorkant (zie ook foto’s) kan meer schoudervrijheid bereikt worden. De drie opties worden standaard met het zadel meegeleverd, waardoor voor elk paard de beste aanpassing gemaakt kan worden. Bij asymmetrische paarden kan ook gekozen worden voor een verschillende dikte per kant.

Fairfax maakt alleen gebruik van gediplomeerde saddlefitters en Frank heeft het geluk een van de beste tot zijn team te mogen rekenen, namelijk Heleen Klumper. Heleen is gediplomeerd SMS Master Saddle Fitter(GB) Master Saddle Fitting Consultant(NL) en SMS Qualified Saddler io.

Wanneer je twijfelt of het zadel nog wel past, kan je bij Heleen terecht voor al je zadelvragen. Heleen volgt jaarlijks diverse conferenties/bijscholingen in Engeland, en bezoekt ook regelmatig de fabriek van Fairfax.